2022-08-10 09:15
Bultourism
Български каталог с оферти от
хотели и агенции
Начало | ВИП оферти | ВИП агенции | Ново от оферти
Връзки | За нас | Контакти | Регистрация | Вход за потребители
Бързо търсене:
Екскурзия
Екскурзия България
Автобусни програми

Трън и Ждрелото на р. Ерма

GP Travel BG
Видяна:
200 пъти


Актуализирана на :
27-07-2022
12:25

Трън Трън
1 ден
29 лв.

всички оферти от агенция GP Travel BG
Сподели : Facebook
Програма Изпратете запитване за офертатаДата: 18.09.2022

Престой: Еднодневна

Цена: 29 лв.

1 ден 17.07.2022 София – с. Бусинци – с. Студен Извор – Трън – Ждрелото на р. Ерма – Брезник - София
Отпътуване от гр. София в 07:30 ч. в посока гр. Трън. Посещение на Музея на керамиката в село Бусинци. От ХVII до края на XIX век селото е било един от центровете на грънчарството в страната. В Бусинци е имало над 300 работилници с около 1500 грънчари. Грънчарското колело се е въртяло почти във всяка къща. Керамичната школа, създадена тук, е характерна с богатото орнаментиране на съдовете и с нюансите на жълтото и зеленото. Тук могат да се видят уникалните за трънския край изделия, като оканиче – малка стомна за вино и ракия, крондир – стомна с дупка по средата, ръкатка, болярски стакан и много други. Двете зали на експозицията показват над 1 300 експоната както на стари майстори, така и на модерното изкуство.
Посещение на Музея на киселото мляко в с. Студен Извор. Селото е родно място на д-р Стамен Григоров, който като студент по медицина в Женева през 1905 год. открива микрофлората на българското кисело мляко – млечнокиселата пръчица. Така националността на откривателя дава името на Lactobacillicus bulgaricus. Музеят се намира в традиционна българска къща с характерна за XIX век подредба и запознава с историята, производството и предимствата на уникалното българско кисело мляко.
По пътя към Ждрелото на р. Ерма ще посетим скалния параклис " Св. Петка" . Легендата разказва, че светицата е живяла в тази пещера няколко години. За да избяга от войската, която идвала за нея, тя успяла да се скрие в отвор в скалата, като оставила в камъка следи от едната си длан и единия си крак, докато се катери. Войниците не я открили, но намерили в огнището току що изпечена питка. Един войник посегнал да си отчупи парче от нея, но питката веднага се вкаменила. И днес в малкия параклис може да се види вкаменената питка с отчупено парче, както и следите от ръката и крака на Св. Петка.
Пристигане на ждрелото на р. Ерма, с дължина около 100 метра и ширина в най-тясната си част около 5 метра. От двете страни на реката се издигат отвесни скали с височина около 150-200 м. Гледката, която се открива от екопътеката спира дъха с внушителните си скални образувания в речните ждрела, пенливи водопади и водни прагове. Разходка сред живописната природа . Свободно време за обяд. Късен следобяд – отпътуване за София. Кратък престой в гр. Брезник за разглеждане на средновековния храм „Св. Петка” . Пристигане в гр. София вечерта.

Цената включва:

    Транспорт с комфортен туристически автобус;
    Посещение на Музея на бусинската керамика
    Посещение на Музея на киселото мляко
    Разходка в ждрелото на р. Ерма
    Екскурзоводско обслужване.

Цената не включва:

    Разходи от личен характер;
    Входни такси на посещаваните обекти:

            - Музей на Бусинската керамика – 1 лв.;
            - Музей на киселото мляко – възрастни - 2 лв., ученици и пенсионери - 1 лв.

    Евентуална горивна такса, която може да бъде начислена в срок до 10 дни преди датата на отпътуване;
    Застраховка - Отмяна на пътуване - от 1, 5 до 3, 5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД " Армеец" , София, ул. Стефан Караджа 2.


Отстъпки:

    Дете до 11, 99 г. - минус 4 лв.

Забележки:

    Минимален брой туристи: 40 човека;
    Необходим депозит при резервация: 100% от пакетната цена;
    Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията;
    Туристическата агенция си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;
    Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата. Туристическата агенция не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при пътуването се заплащат актуалните към момента входни такси.


ТO има сключена застраховка " Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 03700100003517 / 05.11.2021 на " ЗД Евроинс" АД - гр. София, бул. " Христофор Колумб" № 43, ЕИК 121265113, тел. +359 2 468 90 70.
Застраховка " Отмяна на пътуване" се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД " Армеец" .
Дати:


18.09.2022

  Снимки от нашата галерия© 2005-2022 bultourism.com All rights reserved. | Условия за участие | Поверителност 34.236.192.4 - us - us   _           
execution time : 0.27